Mai scade dobanda la imprumuturi?

Vom gasi in piata credite mai ieftine?


Daca v-a interesat evolutia creditarii din ultimii ani, probabil ca ati observat si ca s-au ieftinit creditele, in special cele bancare, dar si cele nebancare au dat un pas inapoi, cum s-ar zice.

Ei bine, ieftinirea creditelor a fost generata in primul rand de scaderea dobanzii de politica monetara a BNR, dar a fost si o tendinta a politicii bancilor generate de o anumita redresare economica.

Saptamana trecuta, dupa foarte mult timp, BNR a fost pentru prima data cand n-a mai scazut dobanda de referinta, lucru ce a surprins oarecum pe multi, in special pe banci, se pare. Toata lumea se astepta ca dobanda sa ajunga la 3%, ei bine, n-a fost sa fie, ramanem in continuare la un prag de 3,5%, prag ce nu este deloc rau spunem noi, in contextul economic si geopolitic actual.

Se pare ca am ajuns la un nivel al dobanzilor asemanator unor tari "puse pe picioare" din Europa, cum e cazul Poloniei ori Sloveniei.

De principiu, bancile au iefitnit creditele, insa, parca tot se simte o reticenta in acordare. Oamenii inca nu se pot imprumuta pe cat de mult ar dori. De asemenea, lucrul care lipseste din piata este clasa de credite pentru intreprinderile mici si mijlocii. Bancile practic nu acorda credite pentru aceste societati, din cauza riscurilor foarte mare pe care ar trebui sa si le asume, si apoi, este de inteles aceasta manifestare in conditiile in care la noi sunt radiate anual peste 50.000 de firme, si sunt de asemenea infiintate la fel de multe, daca nu si mai multe. Ei bine, aceasta jonglerie sau joaca de-a "firma", nu este gustata cu placere de bancile comerciale, care vad in aceasta practica o lipsa de stabilitate si un risc ce ele ar trebui sa si-l asume.

Deci, concluzia la intrebarea din titlu ar fi ca, da, pentru populatie creditele s-au ieftinit si probabil se vor mai ieftini, mai ales in conditiile in care Institutiile Financiare Nebancare fac o adevarata concurenta bancilor pe plafonul creditelor de consum ori de nevoi personale, insa, pe partea de imprumuturi pentru firme ne gasim in acelasi stadiu, practic bancile nu acorda credite, nici ieftine si nici scumpe.