DESCRIEREA CREDITELOR NEBANCARE

Despre creditele nebancare. Care sunt diferentele dintre creditele nebancare si cele bancare?


In primul rand, despre creditele nebancare putem spune un singur lucru: si-au capatat din ce in ce mai multi clienti in ultima vreme. Chiar daca la nivelul anului 2013, creditele nebancare si-au redus intrucatva ascendenta, totusi, IFN-urile raman o optiune serioasa a romanilor de a face rost de bani.

Fiecare institutie este libera (in masura in care respecta legile acestei tari) sa-si stabileasca conditiile in care isi prezinta oferta de finantare. Astfel ca, acesti factori care diferentiaza creditele nu tin neaparat de cadrul bancar sau nebancar, ci de conditiile stabilite de institutiile care le ofera. In aceste conditii, un finantator poate hotara daca accepta garantii de un anumit tip, fara ca acesta sa fie o regula pentru piata in care activeaza.

Exista, evident, si anumite aspecte daca diferentiaza creditele bancare de creditele nebancare, intr-un mod echivoc. Cel mai important este aspectul legat de limitarile pe care legea le impune asupra activitatii institutiilor nebancare. Cea mai importanta activitate se refera la permisivitate. Un client al unei institutii nebancare nu-si poate deschide cont la aceasta institutie, nu va putea incheia contracte de depozit, etc. Pe langa aceste restrictii asupra institutiilor nebancare, o problema a institutiilor financiare nebancare o constituie imposibilitatea atragerii de fonduri sub forma depozitelor, astfel ca sunt obligati sa-si formeze fondul de credite din alte surse. Acest fapt poate avea un impact negativ asupra ratei dobanzii la care institutia respectiva poate oferi clientilor sai creditele. Si tot din acest motiv, institutiile nebancare ar putea fi obligate sa ofere sume mai mici sub forma de imprumuturi, tocmai pentru a putea satisface un numar cat mai mare de clienti si de a-si atenua riscul cat mai bine.

Cand este vorba despre credite, putem descoperi si o serie de avantaje pe care le ofera institutiile financiare nebancare. O astfel de institutie, prezinta de obicei o mai mare flexibilitate in privinta acordarii finantarilor, fapt datorat in mare parte lipsei unei supravegheri stricte, la fel ca o banca (pana la urma, riscul nu este atat de mult al populatiei sau al agentilor economici, dar mai ales este al investitorilor. Aceasta flexibilitate poate fi inteleasa printr-o deschidere mai mare fata de anumite categorii de solicitanti, care in mod normal sunt refuzati de banci (cum ar fi de exemplu firmele noi aparute, o afacere la inceput de drum, clienti cu probleme - restantieri ai bancilor, etc). Pe langa toate acestea, flecibilitatea poate insemna conditii de finantare mai lejere, garantii mai putine, dosare mai subtiri si asa mai departe.

Un alt avantaj major al institutiilor financiare nebancare il reprezinta rapiditatea in desfasurarea unor operatiuni. Astfel, unele dintre aceste societati au o acoperire mare, astfel ca tot ce inseamna transfer de documente, vizite, se poatedesfasura intr-un timp mai scurt, lucru care poate constitui un avantaj mai ales in ochii solicitantilor.

De asemenea, clientii beneficiaza de posibilitatea de a se raporta la institutia finantatoare nu ca la un sistem rigid si birocratic, ci ca la un partener, iar aici un rol important revine consultantilor financiari. Avand in vedere structura ierarhiha foarte bine buna la punct, a unei institutii financiare nebancare, consultantul de finantare este cel care tine legatura intre clienti si factorii de decizie, creand astfel posibilitatea ca nevoile clientului sa fie cunoscute si intelese cat mai bine, la toate nivelurile, iar acesta sa beneficieze de solutia optima de finantare.

Daca am fost refuzat de banci pot primii un imprumut de bani de la o institutie financiara nebancara?

In general, institutiile financiare bancare nu refuza clientii, insa se asigura ca acestia isi pot platit ratele lunare. Raspunsul ar fi ca nu tin cont neaparat de refuzul bancilor sau al altor institutii financiare, ci tin cont de veniturile lunare ale solicitantului, deci de posibilitatea de returnare a ratelor de credit lunare.

Cum pot solicita un imprumut de bani de la o institutie financiara nebancara?

In primul rand, trebuie sa te informezi in mare despre avantajele oferite de institutiile la care doresti sa apelezi. Apoi trebuie sa iei legatura cu respectivele institutii, fie deplasandu-va la adresa acesteia, fie printr-un telefon direct catre respectiva institutie. Sunt institutii nebancare care au cereri si formulare direct pe site-ul lor, deci, nu trebuie sa va deplasati, nici macar sa dati un telefon, este necesar doar sa completati formularul respectiv. Evident, sunt amanunte pe care nu le puteti rezolva online sau la telefon, insa, primul pas este sa luati contact cu institutia dorita.

Ce face un credit nebancar sa fie mai bun (sau poate mai putin bun?) decât unul bancar?

Cand ai nevoie de bani si te hotarasti sa apelezi la un imprumut, ai la dispozitie mai multe variante: prieteni, rudenii, "finantatori" persoane fizice (camatari), case de amanet sau banci. Datorita faptului ca rudeniile si prietenii prefara sa puna deoparte niste bani albi pentru zilele negre, iar pe camatari si casele de amanet este bine sa le ocolesti din principiu (daca nu vrei sa-ti dai pe nimic bunurile, linistea si chiar mai mult), alternativa favorabila ramane creditul, asa cum este el cunoscut, cu toate formele sale (card, credit, linie de credit, etc.)