Credite nebancare moderne

Va amintiti cum erau privite aceste credite nebancare cu cativa ani in urma?


Daca nu va mai amintiti cum erau privite creditele nebancare cu cativa ani in urma, va informez ca nu erau vazute deloc bine. Oamenii le foloseau, insa, circumspect.

De multe ori am auzi povesti despre IFN-uri, de regula povesti ce nu tineau de realitate, insa, erau si unele reale. Ei bine, de cand s-a intervenit cu reglementari serioase in domeniu, lucrurile s-au schimbat substantial.

Astfel, daca vorbim de credite nebancare moderne, putem sa spunem ca ceea ce le caracterizeaza in primul rand, este transparenta. Evident, cu conditia sa te informezi. Caci, daca inchizi ochii si aplici doar, fara sa-ti pese daca mai rambursezi sau nu imprumutul, atunci, cu siguranta lucrurile sunt la fel de grave ca si atunci cand nu erau transparente.
Chiar daca sunt foarte multe societati nebancare ce acorda credite rapide sau microcredite, totusi, marea majoritate a creditelor nebancare sunt similare creditelor de nevoi personale acordate de banci. Eivdent, dobanzile sunt usor mai mari la IFN-uri, pentru ca si riscurile asumate de aceste societati sunt mai mari.

De exemplu, pentru creditele nebancare de nevoi personale, nu sunt acceptati cei inscrisi in Biroul de Credite, adica restantierii. Asadar, inainte de a-ti acorda un imprumut, IFN-ul verifica daca esti inscris sau nu in Biroul de Credit ca rau-platnic.

Iar alt factor luat in considerare la acordarea unui imprumut este gradul de indatorare, din acest motiv se verifica veniturile doritorului de credite. Unele societati acorda si valoarea imprumutului in functie strica de venitul clientilor.

Sunt si societati nebancare ce practica dobanzi aproape similare cu cele ale bancilor, in conditii de eligibilitate similare, iar clientii le prefera pentru ca timpii de acordare sunt mai redusi decat cei ai bancilor.