Pareri despre creditul Provident

Un imprumut Provident poate fi un subiect de discutie destul de aprins in mediile online


Pareri despre creditele acordate de cei de la Provident am gasit in mediul online, in cele mai ascunse colturi: forumuri specializate, bloguri de toatte felurile, site-uri financiare, platforme generaliste, site-uri de avocatura, site-uri de cupoane, blogurile unor celebritati, site-urile personale ale unor jurnalisti, etc.

Fiecare parere conteaza, insa, unele conteaza mai mult decat altele. Spre exemplu, nu ma indoiesc ca cei de la Provident isi fac reclama si achizitionand spatiu publicitar in site-urilor unor ziare ori publicatii online. Insa, am citit pareri despre imprumutul oferit de cei de la Provident care mi-au starnit mai mult interesul, cum erau niste opinii ale unor cetateni pe unele forumuri. Faptul ca un om ii raspunde altui om, dandu-i informatii utile despre cum poate sa faca rost de bani, mai ales daca acel om se gaseste intr-o situatie dificila, poate insemna mai mult pentru societatea Provident, decat orice tip de reclama la vedere ori ba.
Multi au avut pareri negative despre Provident, fapt ce a dus la o oarecare erodare a brand-ului, insa, marea majoritate a parerilor negative vin din directia unor oamenii ce s-au imprumutat la Provident si care, dintr-un motiv sau altul, n-au mai rambursat imprumutul.

Eu pot sa inteleg necazurile celor ce se imprumuta si nu din rea credinta nu pot rambursa creditul, insa, pe de alta parta, stiu foarte bine ca societatea nu are nicio vina in acest caz, pentru ca societatea financiara traieste din profit. In acest caz, n-a fost vorba nici de comisioane ascunse, nici de costuri suplimentare necunoscute, nici de alte netransparente ale contractului de imprumut. Am citit si eu cu atentie detaliile oferite de cei de la Provident pe platforma lor online, si nu trebuie sa fi specialist ca sa intelegi care sunt conditiile de creditare. Conditiile sunt definite foarte clar, nu e loc de nicio interpretare, mai mult de atat, pe platforma Provident exista un simulator de credite ce va arata exact cat o sa platiti saptamanal, daca luati un imprumut de o anumita valoare. Serviciul de creditare la domiciliu este de asemenea foarte bine conturat din punctul de vedere al costurilor. Deci, dupa parerea mea, nu exista loc de interpretari vis-a-vis de costuri.

Ce se intampla acum in piata nebancara din Romania este un pic ciudat, insa, deloc de neglijat. Noile societati aparute sunt axate indeosebi pe acordarea de creditare rapide pe termen scurt, adica pe intervale de maxim 30 de zile. Daca la aceste noi societati nu poti imprumuta mai mult de 1000-1500 lei, la Provident, maximul pentru primul imprumut este de 3500 de lei, iar perioada minima pe care-l poti contracta este de 60 saptamani. Acest lucru evidet este in interesul clientului, cel care-si poate esalona datoria pe un timp mai lung, diminuandu-si astfel ratele aferente. Pe de alta parte, costurile imprumuturilor pe termen scurt sunt mult mai mari, de regula dobanda anuala efectiva depasind 4 cifre. La Provident, cea mai mare dobanda anuala efectiva este de 104,73 lei. Evident nu este o comparatie tocmai corecta, avand in vedere ca in primul caz discutam de o perioada de maxim 30 de zile, iar in cazul Provident, perioada ajunge la minim 40 de saptamani. Insa,  in functie de nevoile fiecaruia, putem sa facem o alegere sau alta.

Nu vreau sa ponegresc noile societati aparute, scotandu-le in evidenta si promovandu-le pe cele vechi in domeniu. Vreau doar sa atrag atentia ca, indiferent de cat de noua ori veche este experienta unei societati in piata, voi trebuie sa va informati in primul rand asupra costurilor aferente imprumuturilor pe care le accesati. Nu inseamna ca daca a aparut o societate noua, aceasta umbla cu covrigi in coada, iar creditele lor sunt mai ieftine. Interesati-va inainte cat costa un credit si apoi va dati cu parerea si mai ales, accesati.

Va dau un exemplu foarte edificator: acum cateva luni oamenii ne intrebau despre o societate noua aparuta in piata detalii de contact, costuri si alte informatii legate de conditiile de creditare, astazi oamenii ne intreaba tot legat de respectiva societate ce li se poate intampla daca nu ramburseaza la timp imprumutul. Noi observam zilnic cautarile pe care oamenii le acceseaza, iar cand observi o cautare de genul "ce se intampla daca nu platesti creditul la societatea X?", te intrebi ce se intampla, ori respectivul a fost de la inceput rau-intentionat, adica n-a avut nicio clipa intentia de a-si rambursa imprumutul, ori n-a fost prea informat si s-a aruncat sa imprumute niste bani doar pentru ca a putut sa o faca.

Asadar, oameni buni, indiferent de ce parere aveti despre un imprumut sau altul, despre o societate sau alta, cititi cu atentie conditiile de creditare si asigurati-va ca veti face fata perioadei de creditare, achitandu-va la timp datoria.