Oare anul 2014 va fi anul bancilor ori al IFN-urilor?

Credit bancar sau nebancar? Care este preferatul romanilor in 2014?


Ne intrebam ce se va schimba in acest an la nivelul creditarii, ne intrebam ce se va alege de aceste oferte de credite rapide ale bancilor lansate la inceputul lui 2014...

Desi este un an electoral, cu agitatie politica interna, dar, dupa cum se vede in ultima vreme, si externa, anul 2014 pare sa fie unul bun pentru banci de a-si incepe lansarea de credite catre populatie, fapt ce aparent se si contureaza.

Cu toata aceasta framantare politica, va spun sincer ca pe mine ma cuprinde o liniste deosebita, datorita faptului ca vom fi guvernati de secretarrii secretarilor de stat, lucru ce ne convine de minune, atat populatei, dar si institutiilor financiare.

Ei bine, anul 2014 pare a fi antul contrariilor si al suprizelor financiare, cel putin din partea bancilor ele conturandu-se la un alt nivel fata de anii anteriori. Va dau exemplu BCR, banca ce a lasant pe piata vreo 3-4 tipuri de credite rapide (clasa expresso) demne de a concura cu cele mai permisive imprumuturi nebancare.

Ce se intampla oare? Vor bancile sa concureze cu IFN-urile? Vor bancile sa dea doar impresia ca acorda credite? Se creaza doar un val din partea bancile peste scaderile si suprascaderile de politica monetara din partea BNR? Vom gasi raspunsul probabil in partea a doua a anului sau poate chiar anul viitor.

Daca principala observatie a acestui inceput de an vine din sectorul bancar, ce se intampla cu IFN-urile? Ce se intampla cu celebrele credite rapide nebancare? Mai tin ele capul de afis in preferintele romanilor? Voit ori nevoit, raspunsul este categoric DA. Romanii apeleaza inca la Institutiile Financiare Nebancare si la ale lor imprumuturi rapide.

Daca exista o speranta in privinta reesalonarii unor credite cu intarzieri la rate intre 30 si 90 de zile (dupa propunerea legislativa menita sa injumatateasca ratele creditelor pentru aproape un milion de oameni), ea s-a spulberat odata cu renuntarea la acel proiect de lege. Pentru banci ar fi fost o gura de oxigen sa poata sa reesaloneze si astfel de credite cu probleme si sa-si mai diminueze din garantiile suportate. N-a fost sa fie!

Deci, cum e cu inceputul de an 2014? Nimic deosebit! Mergem tot la IFN-uri, mai testam si unele banci si sa speram ca vom avea tara guvernata cat mai mult de secretarii secretarilor de stat.

Daca va intrebati ce fel de credit sa alegeti, bancar sau nebancar, sfatul meu este sa incercati la banci daca situatia veniturilor va permite, dar sa studiati cu atentie si ofertele unor IFN-uri, caci nu sunt departe de conditiile de creditare ale bancilor. Evident, stiti deja, iar pentru cei ce nu stiu, vor afla, orice credit, fie el bancar sau nebancar, se caracterizeaza prin niste condtii, in functie de nivelul dumneavoastra de eligibilitate. Pentru restantieri, pentru cei cu venituri mici, nu exista decat varianta unor imprumuturi rapide nebancare lejere dar scumpe. Pentru cei cu un trecut pozitiv, cu venituri medii, exista posibilitatea de a alege, dupa dorinta, dar si dupa putina, pentru ca orice institutie financiara va va acorda suma dorita in functie de gradul maxim de indatorare.