CREDITE BANCARE VS CREDITE NEBANCARE

Conditiile de acordare a creditelor la banca in comparatie cu cele nebancare

Care sunt diferentele dintre un credit bancar si unul nebancar? Ce conditii de eligibilitate trebuie sa indeplinesti pentru creditul bancar si ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru creditul nebancar? Pentru a te califica drept eligibil pentru un credit bancar, trebuie sa indeplinesti cateva criterii: sa aveti un venit stabil, justificabil cu acte, sa lucrati la o firma care a inregistrat profit cel putin in anul anterior si sa nu aveti datorii restante la stat ori la alte institutii financiare. Pentru a te califica drept eligibil pentru un crredit nebancar, conditiile sunt mai lejere, venitul trebuie sa fie constant, insa, suma nu trebuie sa fie la fel de mare ca cea impusa de banci.


Desi bancile inregistreaza profit si datorita dobanzilor aplicate imprumuturilor pe care le ofera, aceste institutii sunt tot mai selective cu clientii lor, mai ales ca, odata cu venirea crizei financiare, au inceput sa apara si tot mai multi rau platnici. Dobanzile aplicate de IFN-uri creditelor nebancare sunt mult mai mari decat cele practicate de banci.

Iata insa care este profilul clientului ideal pentru o astfel de institutie financiara: persoana cu studii superioare finalizate, casatorita, fara copii in intretinere, angajat la o firma care a avut profit cel putin in anul anterior, fara alte datorii, fara restante la stat sau la alte institutii financiare (sa nu fie inregistrat cu datorii restante in Biroul de Credit), dar nici firma la care este angajat sa nu aiba datorii restante la stat ori la alte banci si, evident, sa aiba un venit net cat mai mare, pe o perioada de timp cat mai indelungata (minim 3-6 luni inainte de depunerea dosarului). Desigur, nu este obligatoriu sa fiti o persoana cu studii superioare, casatorita si fara copii in intretinere, insa toate celelalte conditii sunt obligatorii. La Institutiile Financiare Nebancare n-aveti nevoie de prea multe cerinte, e nevoie doar sa aveti un venit minim pe membru de familie sau pentru intreaga familie, suma fiind mica si pentru ea se poate califica aproape oricine.

E util sa stiti ca cele mai multe banci iau in considerare media venitului pe ultimele 3 luni, atat cand vreti sa contractati un credit de nevoi personale, cat si unul ipotecar. Doar pentru programul "Prima Casa" este valabil venitul pe ultimele 6 luni. Sunt insa si unele banci mai exigente, care iau in consideratie doar venitul pe ultimele 6 luni, indiferent pentru care produs financiar din portofoliul lor optati. Institutiile Financiare Nebancare au "dorinta" doar in privinta ultimului fluturas de salariu sau adeverinta de venituri.

Un alt lucru util de stiut este faptul ca cele mai multe dintre banci ofera imprumuturi persoanelor cu venit net de minim 800 lei, indiferent daca persoanele din contract sunt debitori sau codebitori. Astfel ca la acele banci nu puteti avea codebitor o persoana care primeste indemnizatie de crestere copil sau o pensie mai mica de 800 de lei. Unele banci insa (de exemplu Unicredit si Piraeus Bank) accepta si codebitori cu venit de minim 600 lei. Imprumuturile nebancare poti fi acordate pentru venituri mult mai mici, de genul 240 de lei, pentru o persoana sau 540 de lei pentur intreaga familie (conditiile de acordare a unui credit nebancar de la Provident).